ПОЛСКА ТОРТА-КАРПАТКА

 


Здравейте,читатели!

Тази торта напоследък често я срещам,явно доста нашумя.Може би,заради бързото й приготвяне и интересният й вид,и вкус най-вече.За това реших да я пробваме,а и бях сигурна,че много ще се хареса на моята половинка.Той си пада по такива сладкиши с много крем,особено яйченият крем.Аз съм по, по-сиропираните сладкиши,но и тази тортичка не бих отказала,като цяло да си призная обичам сладкишите и си ми личи вече.😀Преди да родя нямах такива проблеми,но вече всичко ми се лепи.



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За пареното тесто:

- 100мл прясно мляко
- 100мл вода
- 150гр брашно
- 80гр брашно
- 1ч.л бакпулвер
- ½ч.л сол
- 4 яйца

За крема:

- 500мл прясно мляко
- 150гр захар
- 100гр брашно
- 2 яйца
- 180-200гр масло

Още:пудра захар за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

1.Първо приготвяме тестото/блатовете за тортата.Загряваме маслото в дълбок съд,добавяме млякото,водата и солта.След това добавяме брашното и бъркаме енергично,докато тестото се отдели от стените на съда.Оставяме тестото да се охлади.

2.В охладеното тесто добавяме яйцата едно,по едно,като бъркаме на ниска степен с миксер или на ръка,докато се усвои всяко яйце и се получи гладка смес.

3.Във форма с ринг поставям хартия за печене.С помоща на ринга защипвам хартията и отрязвам излишната част.Слагам едната част от тестото,като го разтилам по дъното,но не се притеснявайте,че не е идеално гладко отгоре,при печенето блата се издува и става още по неравномерен.Точно това прави тортата ефектна.

4.Печем в загрята фурна на 200°С за 20 минути,на средното ниво на фурната.По време на печене фурната не се отваря.Готовият блат оставяме да изстине и печем вторият по същият начин.

5.След това приготвяме крема.Разбиваме яйцата със захарта,добавяме брашното,бъркаме,а след това млякото.Тази смес я загряваме на котлона и започваме да бъркаме,докато се сгъсти.Готовият крем слагаме настрани и развабиваме маслото.В разбитото масло слагаме 2-3с.л от крема и продължаваме да бъркаме.После връщаме тази смес в крем и пак бъркаме,докато се хомогенизира.Покриваме крема плътно със стреч фолио,за да не хване коричка.

6.В същата формичка поставяме първият блат,заливаме с полу охладеният крем,после слагаме вторият блат и оставяме да се охлади за 2 часа в хладилника.

7.Готовата торта поръсваме с пудра захар.

Да ви е сладко! ❤









 






За повече рецепти можете да се присъедините към кулинарната ни групичка във Facebook-

Коментари

Популярни публикации от този блог

Панчета с картофи на фурна

Сиропиран какаов сладкиш

СВИНСКИ РЕБЪРЦА С ОРИЗ НА ФУРНА