САРМИ ОТ ПРЯСНО ЗЕЛЕ С КАЙМА И ОРИЗ

 





Здравейте,приятели! 

Със захлаждащото се време,започват да ми се дояждат все повече зимни ястия.Обаче, пък сармичките са ми едни от най-любимите,че мога да си ги хапвам целогодишно.Даже,по време на таз годишната ни почивка в Гърция,имаше моменти, в които се хранихме в къщата за гости и си купувах много вкусни,лозови сармички в консерва.Да,в консерва! Въпреки,че бяха от консерва,бяха впечатляващо вкусни,даже съм си купила и за вкъщи няколко бройки.Ей така,когато нямам време да готвя или просто, когато искам да си почина,да си ги хапна.Да,говоря в ед.ч,защото само аз съм им почитателка-хаха!

Много се отплеснах! За това ще давам по същество,да ви споделя моята рецепта за:

САРМИ ОТ ПРЯСНО ЗЕЛЕ С КАЙМА И ОРИЗ




6 порции

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

-къдраво зеле около 1,5кг

-500гр кайма/смес

-1ч.ч едрозърнест ориз/млечен

-1 глава кромид лук

-зехтин/олио

-лимонов сок

-щипка джоджен

-щипка чубрица

-кимион

-черен пипер

-чесън на прах

-1/2 кубче телешки бульон

-пресен или сух магданоз


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

1.Първо слагам голям съд до половината с вода, да заври.През това време обработвам зелката,като й махам най-горните листа и ги измивам,ако не са много наранени.Издълбавам внимателно кочана на зелката,измивам и нея малко.

2.Когато водата заври, слагам сол на вкус и малко лимонов сок,около 1с.л.Пускам зелката във водата с кочана надолу,варя 10 минути,обръщам от другата страна и варя още 5 минути.След това шокирам врящото зеле със студена вода,за да му спра варенето.

3.Докато се охлади зелката нарязвам ситно лука и го запържвам в 3-4с.л зехтин.После добавям каймата да се запържи и тя.Измивам ориза много добре и го накисвам за кратко в студена вода.След това го отцеждам и го добавям към каймата.Овкусявам с всички подправки,изключвам котлона и захлюпвам плънката с капака.Да се задуши ориза и да поомекне малко,бъркам периодично,да не залепне,докато все още е топъл.

4.Отделям всички хубави листа,останалите нарязвам и си ги оставям във фризера или хладилника за следващо ястие по избор.

5.Този път реших да направя сармите големи и използвах цял лист,на който отрязвам само малко най-твръдата част отгоре,слагам около 2с.л плънка и завивам.

6.Навитите сарми нареждам в подходяща тавичка,заливам ги с водичка,в която съм сложила малко сол,зеленчуков бульон и зехтин.Водата не трябва да покрива сармите.

7.Пека на 180°С за 50-60 минути на първото ниво на фурната.Ако започнат от рано да се запичат отгоре,покрийте с хартия за печене,за да не изгорят.

Да ви е сладко! ❤












За повече рецепти можете да се присъедините към кулинарната ни групичка във Facebook-

Коментари

Популярни публикации от този блог

Панчета с картофи на фурна

Сиропиран какаов сладкиш

СВИНСКИ РЕБЪРЦА С ОРИЗ НА ФУРНА