СВИНСКИ РЕБЪРЦА С ОРИЗ НА ФУРНА
Здравейте,кулинари!
Да ни е честит новият месец! Пожелавам един,топъл,слънчев и усмихнат Октомври,за да ни топли душите и сърцата.
🍁🍀🍂🍃🍁
За днес, по желание на моята половинка приготвих вкусни и сочни :
СВИНСКИ РЕБЪРЦА С ОРИЗ НА ФУРНА
Аз обимислях да ги приготвя със зеленцето,което заделих във фризера от сармичките,които бях правила на скоро,но той категорично отказа,понеже повече му харесва киселото зеле,отколкото прясно.
Та,така! Даде поръчка да ги приготвя с ориз и аз,слушам и изпълнявам.Нали,все пак трябва да сме доволни всички?!
Необходими продукти:
- около 500-600 гр свински ребра
- 1ч.ч кръгъл ориз/едрозърнест
- няколко капки соев сос
- едросмлян ,черен пипер
- пушен,червен пипер
- кубче телешки бульон
- малко зехтин/олио
- пожелание магданоз за поръсване
- 2,5 ч.ч вода
Начин на приготвяне:
1.Нарязвам ребърцата и ги измивам добре.Овкусявам ги с горе изброените подправки,сол не добавям,защото соевият сос и бульона си имат достатъчно.Също така добавям малко зехтин,защото ребърцата са по-мазнички.
2.Заливам ребърцата с водичката,покривам с фолио и пека в загрята фурна на 160-170° за около час и половина.
3.През това време хубаво измивам ориза,докато водата се избистри.Накисвам го за 30 минути в студена вода,за да набъбне лекичко.
4.След това добавям ориза в тавичката при ребърцата,разбърквам,за да се разпредели навсякъде и продължавам печенето още 30 минути или докато ориза омекне и поеме цялото количество вода.
5.Поръсвам с магданоз.
Допълнителна информация:Напоследък използвам повече зехтин,защото разполагам с количество,което трябва да се изразходи.Това не означава,че не използвам друг вид мазнина.Също така към ястието може да добавите морков,лук,гъбки или каквото пожелаете,аз не добавям понеже мъжът ми не обича.
Да ви е сладко! ❤
Вижте на последната снимка,как зрънцата ориз са цели,а не кашнати и слепени.Това се дължи на хубаво измитият ориз и накисването му.Когато ориза се накисне и набъбне,количеството вода се намаля при готвене.
Коментари
Публикуване на коментар