ГОРСКИ СЛАДКИШ С МАЛИНИ И МАСКАРПОНЕ

 

But first Coffe ! ☕🍰


Добро утро в събота! 🌺


Нямам подобаваща закуска,но пък имам един приятен,горски сладкиш с горчиво кафе 😀.


Днес очакваме гости у дома,без повод,просто да се видим и реших да им направя нещо сладичко за кафенцето,освен обяда,който ще приготвя по-късно.

Докато го измъдря,обаче,този сладкиш наистина ми трябваха дни.То не беше "Bienenstich",то не беше "Жадната калугерка",бисквитена торта,бисквитено руло и какво ли още не и накрая стигнах до тук.Пълна импровизация,единствено пандишпановият блат,който направих си е този,който правя по принцип за торти.Рецептата е на една мила дама от кулинарните групи,която има канала и в YouTube.


Идеята беше малко по-различна и вместо малини,трябваше да има ягоди отгоре,но в крайна сметка не открих,дори и замразени.Малините придават малко по-кисело вкус на сладкиша,за това съветвам ако решите да си го направите,направете го с ягоди,освен ако не каресвате по-киселко.Обаче,пък компенсирах със сладостта в крема.Него направих малко по-сладък.


И така в следващите редове ще ви напиша,как да си приготвите този вълнуващ и интересен :


ГОРСКИ СЛАДКИШ С МАЛИНИ/ЯГОДИ И МАСКАРПОНЕ


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


Пандишпанов блат:

За две дози


- 8 яйца

- 240 гр захар

- 240 гр пресято брашно


За крема:

- 500 гр маскарпоне

- 4 с.л пудра захар

- 200 мл сл.сметана

- 2п. суха сметана(8 гр)/стабилизатор

- 150-200 гр замразени горски плодове

- 4 листчета желатин

- няколко капки пресен лимон

- около 100 мл вода/или течност от плодовете

- 60-70 гр захар

- една кутийка кондензирано мляко


За украса:

-малини или ягоди


За сиропиране на блата:


- 200 мл прясно мляко

- 1-2 с.л сироп от агаве/или просто захар


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


1.Първо приготвям от по-рано блата,за да изстине добре и да узрее.

2.Разбивам яйцата със захарта много добре,до пълното разтапяне на захарта.Като топнете пръстче леко в сместа и разтриети между пръстите,да не се усеща никаква захар,след това добавям брашното на части и бъркам с шпатула отдолу-нагоре,до гладка и хомогенна смес.

3.Пекох блата в правоъгълна тавичка тази, която е на фурната върху хартия за печене.Разстилам добре сместа и леко удрям в плота да излезнат балончетата.Пека на 180° за около 30-35 минути,като не отварям фурната до готовност.Оставям блата да изстине напълно за няколко часа.

4.В касерола слагам замразените плодове,захарта,течността,капките лимон и варя 5 минути.След това пасирам и прецеждам в гевгир.

5.Слагам листчетата желатин да набъбнат в малко вода и след това ги разтварям в плодовата,топла,но не гореща смес.

6.Разбивам течната със суха сместана.Маскарпонето с пудра захар и добавям кондензираното мляко.Разбивам всичко заедно и слагам за кратко в хладилника, леко да се охлади.След това изваждам и добавям охладената плодова смес и разбърквам,докато се хомогенизират.

7.Разделям блата през средата на две,сиропирам с млечният сироп,слагам едната част от крема, а с останалата измазвам отгоре и отстрани.Украсявам с малините/или ягоди и оставям за няколко часа в хладилника преди консумация.


Да ви е сладко! ❤







Коментари

Популярни публикации от този блог

Панчета с картофи на фурна

Сиропиран какаов сладкиш

Пълнени чушки с булгур