ЯХНИЯ ОТ ЗРЯЛ БОБ ПО ГРЪЦКИ


Здравейте,кулинари! 🙂

След толкова мръвчици е време за нещо постничко и много любимо за мен
-Яхния от зрял боб.🥣


Обожавам бял боб! ❤
Днес реших да го приготвя по гръцки.
По какъвто и начин да го приготвя,обаче,за мен идеялната консистенция е тази,нито много гъст,нито много воден.А,за да получите тази консистенция без да добавяте сгъстители,просто добавяте по-малко водичка към ястието.И най-важното,за да е неустоимо,вкусно ястието,то трябва да се готви на бавен "огън".Така,както са се готвили гозбите едно време,на дръвца.Само,че аз нямам такава възможност,за това готвя на ниска степен на котлона.
Също така, бавното готвене не позволява боба да се пресече и да не уври добре.


ЯХНИЯ ОТ ЗРЯЛ БОБ ПО ГРЪЦКИ

Необходими продукти:

- 500 гр гръцки зрял боб,среден по големина/не е задължително да е гръцки,аз имах възможността да си купя и да си го донеса вкъщи/
-1-2 моркова
-1 голяма глава кромид лук/или ½ глава+ 2 стръка пресен лук ,както направих аз/
- 1 малка,червена пиперка
- 2 скилидки чесън
- 1 цял домат/или нарязан на кубчета от консерва,избора е ваш/
- 1 стрък целина
- 3-4 стръка магданоз
- 1к.ч зехтин
-1с.л доматен концентрат/паста/,но не пълна/
- сол на вкус,суха целина и джоджен,черен пипер,малко лют и сладък,червен пипер

Начин на приготвяне:

1.Накисвам боба от вечерта.На следващият ден отцеждам боба и го измивам много добре.
2.В касерола слагам боба,като го покривам с около 3 пръста вода.
3.Добавям нарязаните на кръгчета морков,пиперката на ивички,лука на не много дребни парченца,цели скилидки чесън,целината и една част от зехтина.
4.След завиране на водата намалям котлона на втора от шест степени.Когато боба е полу-готов пускам целият домат,след като омекне го изваждам,изчиствам люспите,намачквам/нарязвам и го връщам обратно.Варя около час и половина,взависимост от това колко бързо увира боба.
5.Напълно свареният боб застройвам,като в купичка разбърквам доматеният концентрат,подправките,солта,останалата част от зехтин и сипвам едно черпаче от течността на боба,разбърквам и го връщам обратно в касеролата.Включвам котлона на средна степен,варя около 4-5 минути,поръсвам обилно с магданоз и изключвам котлона.

Да ви е сладко! ❤





 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Панчета с картофи на фурна

Сиропиран какаов сладкиш

СВИНСКИ РЕБЪРЦА С ОРИЗ НА ФУРНА