Грах-яхния с пилаф
За тези,които са на диета или постят едно много вкусно,бързо и подходящо ястие.На половинаката ми направих винен кебаб с пилаф и по този повод трябваше да измисля нещо за себе си.
Получи се доста вкусно ястие.
Необходими продукти:
2 глави кромид лук
1 морков
2 средно големи кратофи (цели)
100мл доматена салца
600-700 мл вода
1буркан грах
подправки:сол,черен пипер,скилидка чесън,малко къри и пресен магданоз
В малко мазнина запържвам ситно нарязания лук,моркова на колелца и пускам цели картофите да се пържат с отаналите зеленчуци.Като поомекнат добавям доматената салца,водата и подправям.Оставям да къкри и малко по-късно добавям грахът.Когато картофите са готови ги изваждам намачквам/пюрирам ги и ги връщам в тенджерата.
По този начин имаме сосче с нормална гъстота без да добавям брашно.
Яхнията поднесох с пилаф.
"Пилаф"- Загрях 1с.л масло,запържих в него 120гр измит, дълго зърнест ориз,след това добавям 1/2 малка консерва нахут и пържа още няколко минутки.120гр ориз излезе около 2/3 ч.ч,за това сложих и толкова вода 1:3.Добавям водата,сол,черен пипер и чесън на прах.Когато водата заври,захлупвам с капака и намалям степента на котлона,докато ориза поеме течноста.Периодично забраквам,след като остане съвсем малко вода свалям от котлона и оставям съда,в който съм готвила захлупен за около 20мин.
Да ви е сладко !
Гответе с желание и любов ! ❤
Коментари
Публикуване на коментар