Крехко агнешко
Крехко,печено агнешко за Великден!
1.8-2 кг агнешки заден бут
1л прясно мляко
100 гр масло
подправки: подправка за агнешко или
микс от сол,черен и червен пипер,риган и сух джоджен,соев сос и 2-3 скилидки чесън
микс от свежи подправки:
мента/джоджен,копър и магданоз
Начин на приготвяне:
Измивам агнешкият бут,подсушавам и го накисвам за минимум 24ч.в прясно мляко.В зависимост от големината на месото и съда може да не ви е необходимо 1л прясно мляко или пък да ви трябва малко повече количество.Това ще си прецените вие.
Аз накиснах месото за около 36ч.
На следващият ден изваждам месото от млякото и го оставям да се отцеди.
След това посушавам месото,правя разрези или го пробождам с нож,за да може да се овкуси в дълбочина.Намазвам хубаво месото с масло и в случая аз използвах подправка за агнешко за това добавих само още малко риган,сол,джоджен,соев сос и чесън.Втрих обилно навсякъде бута и върху лист алуминиево фолио поставих хартия за печене,която намазах с масло и сложих месото.Отгоре добавих парченца масло и завих като краищата оставих нагоре,за да може след това по-лесно да го отвия и да се запаче до златисто.
Пека месцето на 150° за около 5ч.
След като минат 5ч отвивам месото и го премествам в йенска тавичка като го обливам с течността,която е пуснало,поръсвам със свежите подправки и запичам за около 15-20мин на 180°-200°
Агнешкото гарнирах с чеснови картофки в масло.
Сварих 1 кг почистени и измити картофи.Оставям ги една идея по-твърди,защото готвенето им продължава във фурната.Сварените картофки посолявам,поръсвам с чесън на прах,черен и червен пипер.Може да добавите пушен червен пипер,но към края на печенето,защото той не трябва да се готви дълго,тъй като може да придаде горчив вкус на ястието.Поръсвам с изброеният по-горе микс от свежи подправки/мента,копър,магданоз/ и запичам за около 15-20мин или докато придобият лек загар.
Допълнителна информация:
Месото се накисва в прясно мляко,за да стане по-крехко и да неотрализира силната миризма за тези,които не я обичат.Една от тях съм аз.
След това свежите подправки е добре да се добавям към края на готвенето.Овкусяването със сухите подправки може да направите час/два преди готвенето или от вечерта,но за да съм сигурна,че няма стегнат месото,аз предпочитам да е преди готвенето.
Добър апетит !
Коментари
Публикуване на коментар