"Кулуракя"-гръцки,великденски курабии
Това са ми най-вкусните,красиви и сполучливи великденски курабии.А колко са лесни и бързи сами ще се обедите като ги опитате.Няма да се онасям в много писания само ще ви пожелая:
Светли празници,бъдете здрави и благословени!
Брашното се пресява,смесва се с бакпулвера и се оставя на страна.С миксер разбивам маслото,захарта,жълтъците и прасното мляко.Разбиват се добре до гладка смес и добавям настърганите кори и ванилията.
Оформят се топчета с тегло около 30гр и се разтяга на фитил с дължина 20см.
Фитилите оформяме по 2 начини:
1-Всеки край се завива на охлюв и се срещат по средата,за да се получи осморка.
2-Фитичето се сгъва на две и се плете на плитка.
Рецептата адаптирах от ТУК.
Светли празници,бъдете здрави и благословени!
Необходими продукти:
250 гр меко масло
200 гр захар
80 мл прясно мляко
2 бр жълтъци
1 с.л настъргана лимонена кора/аз добавих и портокалова,като разделих количеството,малко повече беше портокаловата
½ ч.л екстракт ванилия/аз сложих есенция няколко капки
600 гр брашно
1 ч.л бакпулвер
За намазване:
1 жълтък/аз използвах два
сусам
След това добавям ⅓ от брашното и размесвам,после втората част и останалата я наръсвам върху домакинският плот и прехвърлям тестото върху брашното.
Меси се тестото,докато поеме брашното.Получава се меко,нелепнещо тесто.Оставя се да почине за около 15мин,като се покрива с кърпа,за да не изсъхва.
1-Всеки край се завива на охлюв и се срещат по средата,за да се получи осморка.
2-Фитичето се сгъва на две и се плете на плитка.
Намазваме курабийките с жълтък и поръсваме със сусам.Печем в загрята фурна на 175° за 16мин.или до зачервяване.Готовите курабии оставяме да се охладят и съхраняваме в кутия.
Да ви е сладко !
Рецептата адаптирах от ТУК.
Весели празници !
Ако искате да следите повече интересни рецепти,може да се присъедините към кулинарната ни Facebook група :
Коментари
Публикуване на коментар