Постен "Манастирски гювеч"
От доста време обмислям да го направя този гювеч и днес вече се наканих.Когато попаднах на рецептата си казах "Това трябва да се опита",очакванията ми бяха опрадвани:
Постен "Манастирски гювеч"
1голяма глава кромид лук
2 по-малки морковчета/или един голям
1 чушка "Сиврия"
Около 200 гр.гъби "Шийтаке"/рецептата,която гледах беше с печурки
1/2ч.ч ориз/хубаво измит
1/2 консерва домати(малка консерва,мисля че е 200гр.)
1стрък зелен лук/просто за повече зеленийки,че ги обичам(вече) 😁
1 голяма скилидка чесън
1 маринована камба
2-3 стръкчета магданоз
10-15 бр.обезкостени маслини
Подправки:сол,черен и червен пипер,майорана,чубрица и джоджен(последните три подправки сложих по една мъничка щипчица,съвсем незабелижимо)
2 по-малки морковчета/или един голям
1 чушка "Сиврия"
Около 200 гр.гъби "Шийтаке"/рецептата,която гледах беше с печурки
1/2ч.ч ориз/хубаво измит
1/2 консерва домати(малка консерва,мисля че е 200гр.)
1стрък зелен лук/просто за повече зеленийки,че ги обичам(вече) 😁
1 голяма скилидка чесън
1 маринована камба
2-3 стръкчета магданоз
10-15 бр.обезкостени маслини
Подправки:сол,черен и червен пипер,майорана,чубрица и джоджен(последните три подправки сложих по една мъничка щипчица,съвсем незабелижимо)
В малко мазнина запържих лука,моркова на колелца,сиврията и гъбите(измити и нарязани на ивици,понеже те са по-плоски).Добавям зеления лук,чесъна и измития ориз,пържа докато ориза стане прозрачен и добавям червен пипер, и малко след това доматите.Пържа още малко и наливам вода 1:3 като третата половинка е една идея по-малко,след това подправям.Захлюпвам тенджерата и намалям котлона,така ориза се сварява,поема бавно количеството вода и остава с цели зрънца и не се слепва.Накрая добавям камбите(понеже са мариновани),маслините и магданоза
Да ви е сладко !
Гответе с желание и любов ! ❤
Коментари
Публикуване на коментар