Гръцки козунак-Ελληνικο τσουρεκι

Рецептата,която използвах е гръцка с изключение на подправките,които нямах в наличност и не успях да сложа.Типичните аромати за гръцкият козунак са "махлепи и мастиха".Искам да ви уверя,че и без тях козунака стана уникален.Мек,пухкав, с конци без прекаленото месене и удряне,което твърдят,че е нужно,за да получите този ефект с конци.Единствените особености са,че тестото трябва да втаса за минимум 2ч. и разтягането,което е супер лесно.По надолу ще спомена за него.



Съветвам ви ако ви се отвори тази възможност да се сдобиете с въпросните подправки,купете ги ! Не,защото няма да стане без тях,а защото са доста специфични и имат полезни свойства.


Пак казвам това обаче не трябва да ви спира да опитате този неустоим козунак.


За целта са ви необходими следните продукти.Някои от тях съм променила съсвем малко и по никакъв начин не влиаят и не променят по никакъв начин вкусът,а точно обратното може би го подобриха.🙂🙂



Необходими продукти:

150мл хладка вода
15гр суха мая
500гр брашно за козунак/аз използвах за всякаква употреба
10-15гр махлепи(Махлеб-махлепи е подправка,която се добива от костилка на определен сорт дива череша)
½ с.л захар
1,5гр мастиха(перла-бяла смола)
1ч.л кардамон
щипка сол
настъргана кора от 1 портокал/аз добавих и малко от лимон,за да стане по-ароматен поради липсата на по-горе описаните подоравки,а и ми харесва лимоновата кора в козунак
2 средно-големи яйца
1с.л екстракт ванилия/аз сложих 1 ванилова захар и няколко капки ванилова есенция
50гр разтопено масло+малко за намазване
150гр мед
100гр меко масло на стайна Т
1 белтък за намазване
20гр филирани бадеми/аз използвах орехи и сусам

Ако искате козунака ви да е по-сладък,добавете 50гр още захар.


Начин на приготвяне:

В купата,в която ще месите тестото сложете хладката вода,маята и разбъркайте добре.Наръсете отгоре пресятото брашно без да го бъркате и покрийте с кърпа.Маята трябва да се активира(шупне) за около 10-15мин.Тук е момента да спомена ако ползвате гръцките подправки те се блендират заедно със захарта(1/2с.л) и се добавят към сместа.След това добавяме яйцата(на стайна Т),щипка сол,корите портокал и лимон,кардамон,разтопеното масло,меда,ваниловата захар и капките ванилова есенция.


Замесвам тестото с вълнообразните бъркалки на миксера за около 10мин.Ако нямате миксер може и на ръка,но ще увеличите месенето.След това добавям маслото на кубчета и разбърквам още малко докато тестото започне да се отделя от стените на съда.Намазвам купа с масло или друга мазнина,поставям тестото,покривам със стреч фолио,отгоре завивам с кърпа или тъничко одеалце и оставям да втаса за минимум 2ч.Моето го оставих за около 2ч и 40мин.


Втасалото тесто разстиламе на дължина(като багета),прегъваме на две и пак разстиламе.Тази процедура повтаряме около 5-8 пъти,аз я повторих 10 пъти.


Разделяме тестото на 4 равни части.


Всяка част разтиламе на фитили,общо 4 броя.


Четирите горни крайчета ги свързваме и започваме да плетем по следният начин.

Крайче номер 4 минава на втора позиция.Крайче номер 1 на трета позиция и след това разменяме 2 с 3.Така повтаряме докато завършим плитката.


Готовата плитка режем на половина.


Оформяме 2 козуначета,ако искате може да я оставите цяла като увеличите печенето с 15мин.


Загряваме фурната на 180°.
Козуначетата слагаме върху хартия за печене,намазваме с белтък поръсих със сусам и орехи поради липса на филирани бадеми.Покрих с фолио и оставих за 20мин.да починат.След това печем за 30мин.Около 5 мин.преди да са готови ги покрих с кухн. хартия,за да не загорят.


Готовите козунаци оставяме за 30мин.да се охладят.Аз не издържах на 10-тата минута вече ги опитах.
Уникални са ! 


Надявам се да съм обяснила добре рецептата! Ако има не ясноти винаги може да задавате въпросите си в коментар.


Използвах една от рецептите на един ,любим мой кулинар Акис Петрецикис.


Kali Anastasi ! Kalo Pasxa ! 
Светли празници и щастливо 
Възкресение Господне ! ❤🙏


Със сигурност тази рецепта вече ми е фаворит и ще я повторя,потретя и така ... Просто е уникален,няма как да не се повтори.


Ако искате да следите повече интересни рецепти,може да се присъедините към кулинарната ни групичка във  Facebook-



Коментари

Популярни публикации от този блог

Панчета с картофи на фурна

Сиропиран какаов сладкиш

Пълнени чушки с булгур