Грис-халва с фъстъци
От доста години не бях хапвала грис-халва,но докато гледах едно излъчване на един мой любим гръцки кулинар,рецептата му ми се стори доста бърза и лесна,а и знам,че неговите рецепти са винаги сполучливи.И понеже си падам по-вкусните,но пък не толкова сложни нещица,не защото нямам желние да готвя,а точно обратното,понеже ми се налага да готвя доста неща,заради моите капризни човечета гледам все по-често да приготвям лесни неща и с не много продукти.
За това днес ще ви споделя една много бърза,лесна и вкусна рецепта.Подходяща,както за делник така и за празник.Гърците правят грис-халва за Благовещение,а аз точно по това време я видях и приготвих.
Σιμιγδαλένιος χαλβάς-
или на български "Грис-халва"
За това днес ще ви споделя една много бърза,лесна и вкусна рецепта.Подходяща,както за делник така и за празник.Гърците правят грис-халва за Благовещение,а аз точно по това време я видях и приготвих.
Σιμιγδαλένιος χαλβάς-
или на български "Грис-халва"
Необходими продукти:
3/4 ч.ч олио
1ч.ч едър грис/използвах само едър грис
1ч.ч ситен грис
3ч.ч захар
4ч.ч вода
настъргана кора от 3 портокала/аз използвах кора от 1 лимон
1ч.л канела
1/4ч.л карамфил/използвах индийско орехче
1ч.л ванилов екстракт/използвах 2-3 капки есенция
150 гр филирани бадеми/използвах фъстъци.
Начин на приготвяне:
В тенджера с незалепващо дъно слагам олиото и гриса.Включвам на средна степен котлона и след загряване започвам да бъркам,за да може гриса да се запече равномерно.Трябва да добие приятен загар,а не да загори,леко да покафенее.След това свалям от котлона,добавям ароматите,лимонената кора,захарта и водата.Връщам на котлона и започвам да бъркам докато се сгъсти,бъркам с дървена лъжица или шпатула.След,като започне да бълбука,намалям котлона или в случая моя го изключвам,тъй като е все още достатъчно топъл и продължавам да бъркам,докато сместа започне да се отделя сама от стените на съда.Можете да разберете,като леко наклоните съда настрани.Накрая добавям суровите ядки и разпределям в купички/формички.Покривам със стреч фолио и оставям да се охлади.Когато вече грис-халвата е охладена обръщам в чиния или поднос. Можете да я сложите в друг съд,в който да разпределите,като блат и да нарежете на парченца след това.
Аз използвах 1/2 от продуктите,като съм описала,кои от тях съм заменила поради липсата им.
Да ви е сладко и бъдете здрави ! 🙂❤
Коментари
Публикуване на коментар