Свинско руло "Кордон бльо"
Още в началото на тази публикация ще споделя,че откъм заснемане този път не се получиха нещата доста добре просто,защото не ми остана време .. Тези рула приготвих послучай рожденият ден на малката си дъщеричка за почерпка на гостите .. Те бяха само част от вкусотиите,които приготвихме.. Моята майка и тя се записа с две много вкусни нещица,но те спадат към десертната част и може би някой ден ще ги направя,за да споделя рецептата с вас ..
Началото на подготовката на тези рула започна добре,защото ги подготвих от предният ден .. Може би една част от уникалният им вкус се дължи на това,че постояха доста време с маринатата и се овкусиха(поеха от подправките)както трябва ..
В готов вид не успяхме да заснемем както трябва,но просто нямаше как накрая вече времето ни беше доста ограничено,но както и да е вкусът си заслужаваше и няма как да не споделя рецптата просто нямам думи да опиша колко сочно,крехко и вкусно беше ..
Ако имам възможност да го приготвя отново,най-вероятно ще променя фотогалерията ..
Както и да е,мисля че е време да пристъпя към по-важната част ..
Начина на приготвяне:
Понеже в компанията имаше малко по-особени хора,които не ядът кашкавал направих две рула .. Едното руло беше без шунка и кашкавал,за това заместих с пресен,зелен лук и магданоз .. Няма да правя отделна публикация,защото подготовката и овкусяването е същото ..
Необходими продукти:
Около 2кг и 1/2 свински врат без кост по възможност да е в по-продълговата форма,за да можете да го оформите по-лесно .. Незнам как точно ще опиша оформянето след като не съм заснела тази част,но ще се опитам да обясня с прости думи ..
Около 200 гр шунка и 100 гр кашкавал по-възможност на шайби(листи),за да се оформи по-лесно рулото ..
Подправки:сол на вкус(имайте впредвид,че месото е доста и иска доста сол,която ще я поеме),но все пак внимавайте да не прекалите,защото аз добавих и соев сос ..
Соес сос,зехтин(може и олио),риган,чесън на празх,черен и червен пипер,девесил,джинджифил и малко кимион ..
Стръкчета пресен розмарин,канап или дебел конец.. Ако нямате дебел конец може да го направите на няколко ката ..
Начин на приготвяне:
Началото на подготовката на тези рула започна добре,защото ги подготвих от предният ден .. Може би една част от уникалният им вкус се дължи на това,че постояха доста време с маринатата и се овкусиха(поеха от подправките)както трябва ..
В готов вид не успяхме да заснемем както трябва,но просто нямаше как накрая вече времето ни беше доста ограничено,но както и да е вкусът си заслужаваше и няма как да не споделя рецптата просто нямам думи да опиша колко сочно,крехко и вкусно беше ..
Ако имам възможност да го приготвя отново,най-вероятно ще променя фотогалерията ..
Както и да е,мисля че е време да пристъпя към по-важната част ..
Начина на приготвяне:
Понеже в компанията имаше малко по-особени хора,които не ядът кашкавал направих две рула .. Едното руло беше без шунка и кашкавал,за това заместих с пресен,зелен лук и магданоз .. Няма да правя отделна публикация,защото подготовката и овкусяването е същото ..
Необходими продукти:
Около 2кг и 1/2 свински врат без кост по възможност да е в по-продълговата форма,за да можете да го оформите по-лесно .. Незнам как точно ще опиша оформянето след като не съм заснела тази част,но ще се опитам да обясня с прости думи ..
Около 200 гр шунка и 100 гр кашкавал по-възможност на шайби(листи),за да се оформи по-лесно рулото ..
Подправки:сол на вкус(имайте впредвид,че месото е доста и иска доста сол,която ще я поеме),но все пак внимавайте да не прекалите,защото аз добавих и соев сос ..
Соес сос,зехтин(може и олио),риган,чесън на празх,черен и червен пипер,девесил,джинджифил и малко кимион ..
Стръкчета пресен розмарин,канап или дебел конец.. Ако нямате дебел конец може да го направите на няколко ката ..
Начин на приготвяне:
Първо измивам месото много добре и го оставям върху кухненска хартия да се отцеди ..
После започвам филирането ..
Има два варианта да се филира .. Първо си пригответе доста остър нож,защото това изрязване с хабен нож е невъзможно .. Първият вариант,но не много сполучлив е като разрежете месото напречно през средата,но не до край,просто да изтъните месото и да образувате лист,след това като резделите месото да продължите с ножа да изтънявате двете части .. Да се получи нещо като отворена книга, на която след това като запопнете от средата,да отворите още една страница .. Трудно е за обяснение,но няма как да обясня ,ако не се види ..
Другият по-лесен вариант е както е парчето месо да започнете изразване от най-горе постепенно да изрязвате като завъртате в кръг докато стигнете до сърцевината на месото .. Все едно си представете рулото,но преди да е разрязано ..
Надявам се да сте ме разбрали,ако има въпроси пишете в коментари или разгледайте клипчета по темата ..
Когато по-сложната част е минала идва ред на овкусяването .. Намазвам първо хубаво с олио и соев сос месото,за да може подправките да полепнат добре .. Слагам останалите подправки и сол,овкусявам добре и нареждам шунката и отгоре кашкавала ..
Хващам единият край и завивам на руло като леко притискам ..
След това идеа ред на завръзването ..
Ако има отворени или разкъсани части може да ги захванете с клечки за зъби(като след изпичане, да се отстранят,за да няма инциденти)
Завръзването също изисква малко по-специфични умения,аз примерно нямах време да гледам клипчета преди съм гледала,но не помня как точно ставаше и докато стигна до основното завръзване,вече го бях понавързала както ми падне .. Важното е,че се запази цяло след изпичане ..
Връзвате края и слагате отгоре конеца върху двата си пръста да се получи нещо като копка .. Прекарвате конеца отдолу,прехвърляте отгоре и мушкате в тази копка и издърпвате така се стяга рулото без да се правят излишни възли и да се прекъсва завръзването .. Така продължавате до край .. Пригответе си по-дълга връв,над един метър ..
Слагам между конеца и месото пресни клонки розмарин ..
Увивам добре с фолио и оставям,да се овкуси за една нощ .. На другият ден слагам да се пече на 180°С за 30 мин и след това намалям на 160°С за 5 часа .. След 5 часа махам фолиото и доизпичам,докато се получи златиста коричка .. Предимно отнема около 20-30 мин.
Готовото руло оставям да отпопине за 10 мин и нарязвам на шайбички ..
Да ви е сладко !!
Другото руло приготвих като овкусих по същият начин с единствена разлика вместо шунка и кашкавал нарязах 2-3 стръка пресен лук и магданоз ..
Коментари
Публикуване на коментар