Фонданова торта "Мини Маус"
Какво по-хубаво от това да приготвиш торта със собствените си ръце за едино от най,най-любимите си същества моята прекрасна дъщеря .. Тортата,която приготвих послучай вторият рожден ден на моето съкровище ..
ЗА МАСЛЕНИЯТ КРЕМ:
250 гр меко масло
500 гр фина пресята пудра захар
2-3 с.л вряло прясно мляко
Ванилова есенция
Рецептата за масления крем адаптирах
от тук!
ФОНДАН:
около 1 кг общо тегло
Пакетчетата са по 200гр
Аз изполвах 2п бял цвят и по 1п розов,син и черен цвят .. Естествено имам някакви малки парченца останали,но както се казва по-добре да остане малко отколкото да не стигне и после да се чудите какво да правите .. А и аз така прецених да направя декорацията,че да ми стигнат ..
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Първо си приготвям тавичката с хартия..
Това е една от най-успешните ми торти досега,защото получих най-добрите съвети от една много мила жена,с която се запознах в една от кулинарните групи.Искрени благодарности й отправям :)
Ето и начина по който приготвих тортичката ..
ПРОДУКТИ:
ЗА ПАНДИШПАНОВИЯТ БЛАТ:
Формата,която използвам е с ринг и е 26см.(р)
6 яйца
180 гр захар
180 гр брашно(или 150 гр брашно+30 какао за какаов блат)
Бакпулвер
2-3 с.л олио
Ванилова захар
ЗА КРЕМ МАСКАРПОНЕ:
250 гр крем маскарпоне
150 гр крема сирене
200 мл растителна сметана
150 гр пудра захар
Ванилова есенция
250 гр меко масло
500 гр фина пресята пудра захар
2-3 с.л вряло прясно мляко
Ванилова есенция
Рецептата за масления крем адаптирах
от тук!
ФОНДАН:
около 1 кг общо тегло
Пакетчетата са по 200гр
Аз изполвах 2п бял цвят и по 1п розов,син и черен цвят .. Естествено имам някакви малки парченца останали,но както се казва по-добре да остане малко отколкото да не стигне и после да се чудите какво да правите .. А и аз така прецених да направя декорацията,че да ми стигнат ..
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Първо си приготвям тавичката с хартия..
Отварям ринга,слагам лист хартия за печене и затварям ринга,като внимавам той да остане прилепнал и опънат .. Изрязвам излишната част отстрани и с останалите части си изрязах ленти за стените на тавичката като слагам много тънък слой масло,колкото да залепне и да не отиде в блата .. Ако лентите стърчат над стените ги отрежете,не трябва да са много високи,за да не повлиаят в/у изпичането на блата ..
След това започвам с подготовката на блата ..
Разбивам много добре с миксер на бързи обороти яйцата,ваниловата захар и захарта докато побелеят.След това пресявам брашното и бакпулвера,като ги добавям постепенно към яйцата и бъркам с шпатула,за да се запазят получените балончета,които ще направят пухкав блата след това ..
Готовата смес изсипваме в тавичката и
печем в умерена фурна на 170°С за 25-30 мин. През това време фурната не се отваря,след като минат 30 мин.може спокойно да отворите и да проверите с клечка дали блата е изпечен.При суха клечка блата е готов.
Когато блата е готов изключваме фурната,оставяме леко открехната вратичката за 15мин.и чак тогава вадим блата от фурната..
Готовият блат оставаме да изстине добре за около час.
След това го изваждаме от формата и го обръщаме обратно,защото отдолу не е изстинал добре ..
Колкото повече време го оставите да изстине,толкова по-добре ..
За това е най-добре да започнете от рано подготовката за тортата .. Вие ще се чувствате по-добре и ще разполагате с време и няма да сте изнервени,така естествено ще имате и добри резултати..
Полученият блат разрязвам на три равни части като предварително си ги набелязвам леко с нож,който е назъбен(тип трион).. По принцип най-горната част на блата се изрязва и се маха,за да е по-перфектна тортата,но аз изрязах съвсем малко,защото тортата си беше за нас,а и не съм чак такъв прогесионалист.С времето и практиката може и по-добре да се случват нещата ..
След като разрежем блата започваме подготовката по крема .. Продуктите трябва да са студени и по възможност съдовете,в които ще бъркаме смесите ..
Първо разбивам много добре сметаната,докато удвои обема си или от течно да премине в кремообразно състояние..
След това разбивам маскарпонето,крема сиренето,пудрата захар и есенцията .. Разбивам добре и смесвам двете смеси,доразбивам докато се смесят и започвам нанасянето в/у блатовете ..
В началото крема ми изхлеждаше доста,но слагайте повечко не го щадете,но се страйте да е равно нанесен и да не излиза от блата ..
Крема сложих на първият и вторият блат.Горният остава без.Ако ви остане крем може да го сложите в чашки и да го гарнирате със свежи плодове или по ваш вкус .. Кремът е доста вкусен ..
Измажете тортата добре ако има неравни участъци .. Оставям тортата за няколко часа да стегне крема ..
След това приготвям масленият крем,с който измазвам и запечатвам тортата,за да сложа фондана .. Когато използвате фондан е добре да се слага такъв крем .. Той предпазва фондана,да не се напои с крема или евентуално да поеме от сиропа на блатовете и да се размекне ..Аз не сложих никакъв сироп на блатовете те си поеха достатъчно от самият крем ..
Измазаната торта с маслен крем оставям пак за няколко часа да стегне отново крема ..
Част от украсата за тортата започнах преди цялата подготовка по тортата,защото ушичките на мини маус и панделката трябва да изсъхнат(да стегнат)добре е да се оставят за няколко часа на по-топло,но не влажно място в/у повърхност,която да не ги спарва .. Аз примерно ги сложих в/у нови чисти гъби за чинии,както ме посъветва момичето,за което споменах по-горе .. По принцип има някакви специални поставки,но аз нямам такива..
С помоща на шаблон,който си прекопирах от лаптопа в/у оризова хартия образът на мини маус.След това в/у черният цвят с остър нож изрязах форма по шаблона,след това изрязах частите от шаблона,за да направя и останалите форми ..
Панделата направих като изрязах една лента,събрах двата краища посредата и леко пристиснах,добавих и едно малко парченце в средата за възел и още две ленти оформих за висулки на панделката .. Белите точки,мисля че с капачка отрязах ако имате по-добра идеа или някви кръгли формички може да ги използвате .. На ми дойде това на ум ..
Охладената торта е готова за декорация.. С разни формички,които имах под ръка оформих най-долната част като направих нещо като дантела ..
След това разточих голям лист,който сложих върху тортата,като загладих добре ..
Излишната част отрязах по ръба на тортата .. Изрязах сини ленти,които прегънах,за дя получи нещо като плисе да наподобява като рокличката на мини маус .. Бялата част добавих,защото не ми стигна синьото и от там ми дойде идеята за двойката в средата .. Както се казва дефектът стана ефект .. Набучих декорациите,оформих тези табелки,надписите написах с маркер като разбира се после махнах при консумацията ..
Тази рецепта доста се забави,но наистина доста време ми отне докато я напиша,а и все пак си има подробности.. Това беше възможно най-краткият вариант за написване ..
Дано да ви е харесала тортата !! На нас много ни хареса не само видът й,но и вкусът й..Като непрофесионалист нямам претенции .. Най-важното е,че е направена с много любов .. 🎀🎀❤❤
А това е моето сладко,ангелчеее !!
Коментари
Публикуване на коментар