"Гюверлакя"- Кюфтета в бял сос
От всичко,което приготвям за моето дете това ястие е едно от най-любимите й ..
За това и често й го приготвям,аз също много го обичам,но нямам възможност да го хапвам заради разделното ми хранене ..
Много вкусно и леко ястие(за мен си е супа,защото го готвя малко по-редичко,защото след изстиване се сгъстява) .. Правя го нещо средно нито много гъсто,нито много рядко ..
Приготвям го така както го приготвят в Гърция .. Застройката се прави от яйце и лимон(авголемоно) ..
Ето и рецептата за това вкусно ястие(супа):
Гюверлакя-Кюфтета в бял сос
Необходими продукти:
•500 гр кайма
•2/3ч.ч ориз (1/2 част за каймата,другата слагам в тенджерата)
•2 яйца (1бр за каймата и 1 бр за застройката)
•1 глава лук
•2скилидки чесън
•2-3 стръкчета магданоз
•3с.л брашно за овалване на кюфтенцата
•сок от 1/2 лимон
•подправки:сол,черен пипер,риган,девесил,кимион,къри
Начин на приготвяне:
Слагам тенджера с вода(около 2.5л) да заври на котлона .. През това време приготвам сместа за кюфтетата.
Блендирам магданоза,лукът и чесъна в блендера.
Омесвам хубаво каймата ..
И започвам да си правя кюфтенца,като ги овалвам и леко потупвам,за да падне излишното брашно ..
От 500гр кайма ми излезнаха около 18 кюфтенца средни по големина ..
Слагам готовите кюфтенца във врящата вода и оставям да заврат.След като започнат да врът и на повърхността се отдели пяна я махам с цедка .. Когато водата се избистри,добавам малко олио и оставям да се варят.Към края на готвенето,когато кюфтенцата са почти готови слагам останалата част от ориза и готвя докато се свари ..
След като са сварени кюфтенцата,махам тенджерата от котлона и слагам застройка от яйца и сок от половин лимон ..
Да ви е сладко !!
Добър апетит !!








Коментари
Публикуване на коментар