"Гюверлакя"- Кюфтета в бял сос

От всичко,което приготвям за моето дете това ястие е едно от най-любимите й ..
За това и често й го приготвям,аз също много го обичам,но нямам възможност да го хапвам заради разделното ми хранене .. 
Много вкусно и леко ястие(за мен си е супа,защото го готвя малко по-редичко,защото след изстиване се сгъстява) .. Правя го нещо средно нито много гъсто,нито много рядко .. 

Приготвям го така както го приготвят в Гърция .. Застройката се прави от яйце и лимон(авголемоно) .. 

Ето и рецептата за това вкусно ястие(супа):

Гюверлакя-Кюфтета в бял сос 


Необходими продукти:
•500 гр кайма
•2/3ч.ч ориз (1/2 част за каймата,другата слагам в тенджерата)
•2 яйца (1бр за каймата и 1 бр за застройката)
•1 глава лук
•2скилидки чесън
•2-3 стръкчета магданоз 
•3с.л брашно за овалване на кюфтенцата
•сок от 1/2 лимон
•подправки:сол,черен пипер,риган,девесил,кимион,къри

Начин на приготвяне:

Слагам тенджера с вода(около 2.5л) да заври на котлона .. През това време приготвам сместа за кюфтетата.
Блендирам магданоза,лукът и чесъна в блендера.


 Слагам едно яйце,измития ориз,подправките и блендираните магданоз,лук и чесън.


Омесвам хубаво каймата ..


И започвам да си правя кюфтенца,като ги овалвам и леко потупвам,за да падне излишното брашно ..


От 500гр кайма ми излезнаха около 18 кюфтенца средни по големина .. 


Слагам готовите кюфтенца във врящата вода и оставям да заврат.След като започнат да врът и на повърхността се отдели пяна я махам с цедка .. Когато водата се избистри,добавам малко олио и оставям да се варят.Към края на готвенето,когато кюфтенцата са почти готови слагам останалата част от ориза и готвя докато се свари ..


След като са сварени кюфтенцата,махам тенджерата от котлона и слагам застройка от яйца и сок от половин лимон ..


Да ви е сладко !! 
Добър апетит !! 



Коментари

Популярни публикации от този блог

Панчета с картофи на фурна

СВИНСКИ РЕБЪРЦА С ОРИЗ НА ФУРНА

Сиропиран какаов сладкиш