Пълнени чушки с кайма и ориз в млечен сос

Питам се има ли българин,който да не обича пълнени чушки с кайма и ориз.Впрочем със сигурност има такива,но съм сигурна,че по-голяма част от тях са големи почитатели на това класическо българско ястие.Така както мусаката,зелевите сармички и още много други вкусотии, пълнените чушки са на почит на българската трапеза.Все ястия от кайма,но пък много вкусни или просто сме израстнали с тях и на нас ни се струва така.Аз примерно като малка изобщо не обичах чушки по никакъв начин неможех да ги консумирам нито готвени,нито свежи,но сега,сега ги обожавам.Обичам аромата на чушки,когато ги приготвям къщата ми ухае прекрасно,така както ухаеше днес.




А сега идва ред да напиша рецептата.Едва ли има домакиня,която да не знае как се приготвят,но както се казва всяка домакиня си има своя начин.
Ето и моята рецепта:

За целта са ви необходими:
500 гр кайма (смес)
10-12 чушки (сорт "Долма")
2/3 ч.ч ориз
1 морков
2 стръка зелен лук (или 1 средно голяма глава кромид лук)
2 с.л доматена паста (или 2 настъргани домата)
Магданоз
5-6 с.л олио
Подправки:сол на вкус,черен и червен пипер,кимион,джоджен,чубрица,чесън на прах и къри.
Може да ви се струват много подправките,но аз слагам по малко от
всяка.

За млечният сос:
2 яйца
3 с.л кисело мляко
2 с.л брашно с връх
200 мл прясно мляко




Начин на приготвяне:

Запържвам каймата в тиган докато се изпари водното съдържание.След това добавям 5-6 с.л олио,блендирания лук и морков.Бъркам няколко пъти докато се смесят продуктите и позапържат.Измивам добре ориза и го добавям към сместа заедно с подправките,пържа още няколко минути и добавям размитата доматена паста с 1/2 ч.ч вода.Когато водата се изпари свялам от котлона и започвам да пълня предварително почистени и измитите чушки с малка лъжичка.Оставям дръжките на съответната чушка,с които запечатвам отворите.В йенска тавичка нареждам чушките,наливам вода до половината.Пека на 180°С докато омекнат чушките и придобият лек загар.Разбивам продуктите за соса и след готовност веднага заливам докато са топли чушките без да връщам обратно във фурната.Разбърквам добре и имаме един бърз млечен сос,който се сгъстява мигновено.



Ако имате въпроси или неяснота винаги можете да го споделите в коментар.
Това ястие се вписва към поредицата ми от
Да ви е сладко ! 



Коментари

Популярни публикации от този блог

Панчета с картофи на фурна

Сиропиран какаов сладкиш

Пълнени чушки с булгур