Домашен пълнозърнест хляб
От доста време исках да си направя домашен пълнозънест хляб,защото тук в Германия където живея и хлябът ,който купувам не е като в България.Година и половина консумирам тукашният хляб,но не ми харесва,така както на някои български фирми.Ето,че вече намерих подходящо брашно и рецептата,която лично сътворих.Рецпатата излезна сполучлива.
Рядко използвам точни пропорции,освен ако наистина рецептата не ги изисква.Този хляб направих долу горе с някакви определни измервания,за да мога да ви предам точната информация.
Необходими продукти:
Около 600-700 гр пълнозърнесто брашно
250мл топла вода
1/2 кубче жива мая
1/2 ч.л захар
1ч.л сол(равна)
3с.л зехтин
1с.л масло
Семена по избор (аз използвах малко овесени ядки и слънчогледови семки)
Начин на приготвяне:
Смесвам маята с топлата вода,захарта и една ч.л брашно.Покривам съда с кърпа и оставям да се активира.След като маята шупне замесвам тесто с изброените продукти и оставям да втаса около 1ч.
Когато тестото втаса оформям в желаната форма, намазвам със зехтин,поръсвам със семената и пека на 180°С за около 40 мин.Ако разполагате с правоъгълна форма за кекс може да изпечете хляба в нея.Аз все още не съм си купила,но скоро ще се сдобия с такава.
Изпеченият хляб покривам с кърпа и оставям да се задуши за няколко минути,за да омекне...
Хлебчето става наистина много вкусно с мекичка сърцевина и с леко крупкава коричка.
Нарежете хляба,когато изстине напълно,за да се получат равни филийки.Аз нямах търпение и го нарязах топъл,но за мое щастие филийките не се начупиха.
Добър апетит!Незабравяйте да напишете коментар ако рецептата ви е харесала.
Ако искате още интересни рецепти можете да се присъедините към кулинарната ми група във facebook.com
"От нашата кухня с любов❤"
Коментари
Публикуване на коментар