Каридопита(орехов сладкиш) със сметанова заливка
Обичате ли сиропирани сладкиши ? А орехи ?Орехи в големи,пресилени количества не обичам,но пък сиропирани сладкиши обожавам.За това,когато правя баклава гледам да не прекалявам с количеството,да се усещат,но да не натъртвам.
Днес ще ви спиделя един гръцки сладкиш,който се казва "Каридопита"-в буквален превод думата означава орехова пита,но всъщност гърците използват думата "пита" за сладкишите,които приготвят в тава.
Милопита-Ябълков пита(Ябълков сладкиш)
Галатопита-Млечна пита(Млечен сладкиш) и т.н
Много бърза и лесна рецепта,без много губене на време.
Ще кача линка ,от който взех рецептата,но ще напиша начина, по който аз приготвих сладкиша,тъй като идеата за сметановата заливка беше моя.
Днес ще ви спиделя един гръцки сладкиш,който се казва "Каридопита"-в буквален превод думата означава орехова пита,но всъщност гърците използват думата "пита" за сладкишите,които приготвят в тава.
Милопита-Ябълков пита(Ябълков сладкиш)
Галатопита-Млечна пита(Млечен сладкиш) и т.н
Много бърза и лесна рецепта,без много губене на време.
Ще кача линка ,от който взех рецептата,но ще напиша начина, по който аз приготвих сладкиша,тъй като идеата за сметановата заливка беше моя.
Необходими продукти:
•6 бр. яйца
•3/4 ч.ч захар/или 6 с.л с връх
•1ч.ч галета
•1 ч.ч едро смлени орехи
•10 гр.бакпулвер
•1 ч.л канела
•1 прахче ванилия/ванилова захар аз използвах
За сиропа:
•1,5 ч.ч вода
•1 ч.ч захар
•5-6 пъпки карамфил
или едно връхче на нож ,прах/аз нямах в момента и сложих щипка индийско орехче и малко канела
•резенче лимон
За сметановата заливка:
•200мл.сладкарска сметана
•4×8гр. суха сметана(стабилизатор)
•1 ванилова захар
•2-3 с.л прясно мляко/прясното мляко служи за разреждане.Ако ви се стори првкалено гъст полученият крем,разредете.Целта е крема да е нито много гъст,нито рядък.
За сладкиша на снимката използвах 1/2 от продуктите!
Начин на приготвяне:
В рецептата,която следвах яйцата се разбиват отделно (белтъци от жълтъци),но аз действах малко по-прибързано,но това според мен не е кой знае какъв проблем.
Жълтиците и белтъците се разбиват по отделно с по 1/2 от захарта.Галетата се смесва с орехите,бакпулвера и канелата.
Смесваме на части разбитите белтъци с жълтъците ,изсипваме сместта с галетата и бъркаме плавно с шпатула,за да се запази въздушността.Сместа наподобява тази на пандишпановата смес.Във форма с ринг(25см) ,намазана с малко мазнина олио/зеехтин изсипвам сместта.Пече се на 180° за около 25-30 мин.или до суха клечка.Готовият сладкиш оставяме да се охлади и през това време кипваме сиропа.Смесваме всички изброени съставки и варим 5мин.,след завиране.
Студеният сладкиш сиропираме с топъл сироп.Оставяме да поеме за известно време и през това време приготвяме заливката.Разбивам сметаната с миксер заедно с ваниловата захар и стабилизатора.Слагам в хладилника за 15-20 мин.Понеже моя смес беше на око и се посгъсти,добавих малко мляко да разредя.Получи гладка нито гъста,нито рядка смес.
Накрая поръсваме с млени орехи или в случая аз сложих всички в сладкиша и поръсих с млени лешници.
Рецептата адаптирах от ТУК.
Да ви е сладко !
Ако искате да следите повече интересни рецепти,може да се присъедините към кулинарната ни Facebook група :
Коментари
Публикуване на коментар