Каридопита(орехов сладкиш) със сметанова заливка

Обичате ли сиропирани сладкиши ? А орехи ?Орехи в големи,пресилени количества не обичам,но пък сиропирани сладкиши обожавам.За това,когато правя баклава гледам да не прекалявам с количеството,да се усещат,но да не натъртвам.
Днес ще ви спиделя един гръцки сладкиш,който се казва "Каридопита"-в буквален превод думата означава орехова пита,но всъщност гърците използват думата "пита" за сладкишите,които приготвят в тава.

Милопита-Ябълков пита(Ябълков сладкиш)
Галатопита-Млечна пита(Млечен сладкиш) и т.н

Много бърза и лесна рецепта,без много губене на време.

Ще кача линка ,от който взех рецептата,но ще напиша начина, по който аз приготвих сладкиша,тъй като идеата за сметановата заливка беше моя.



Необходими продукти:

•6 бр. яйца
•3/4 ч.ч захар/или 6 с.л с връх
•1ч.ч галета
•1 ч.ч едро смлени орехи
•10 гр.бакпулвер
•1 ч.л канела
•1 прахче ванилия/ванилова захар аз използвах

За сиропа:

•1,5 ч.ч вода
•1 ч.ч захар 
•5-6 пъпки карамфил 
или едно връхче на нож ,прах/аз нямах в момента и сложих щипка индийско орехче и малко канела
•резенче лимон

За сметановата заливка:
•200мл.сладкарска сметана
•4×8гр. суха сметана(стабилизатор)
•1 ванилова захар
•2-3 с.л прясно мляко/прясното мляко служи за разреждане.Ако ви се стори првкалено гъст полученият крем,разредете.Целта е крема да е нито много гъст,нито рядък.


За сладкиша на снимката използвах 1/2 от продуктите!


Начин на приготвяне:

В рецептата,която следвах яйцата се разбиват отделно (белтъци от жълтъци),но аз действах малко по-прибързано,но това според мен не е кой знае какъв проблем.

Жълтиците и белтъците се разбиват по отделно с по 1/2 от захарта.Галетата се смесва с орехите,бакпулвера и канелата.
Смесваме на части разбитите белтъци с жълтъците ,изсипваме сместта с галетата и бъркаме плавно с шпатула,за да се запази въздушността.Сместа наподобява тази на пандишпановата смес.Във форма с ринг(25см) ,намазана с малко мазнина олио/зеехтин изсипвам сместта.Пече се на 180° за около 25-30 мин.или до суха клечка.Готовият сладкиш оставяме да се охлади и през това време кипваме сиропа.Смесваме всички изброени съставки и варим 5мин.,след завиране.

Студеният сладкиш сиропираме с топъл сироп.Оставяме да поеме за известно време и през това време приготвяме заливката.Разбивам сметаната с миксер заедно с ваниловата захар и стабилизатора.Слагам в хладилника за 15-20 мин.Понеже моя смес беше на око и се посгъсти,добавих малко мляко да разредя.Получи гладка нито гъста,нито рядка смес.

Накрая поръсваме с млени орехи или в случая аз сложих всички в сладкиша и поръсих с млени лешници.

Рецептата адаптирах от ТУК.








Да ви е сладко ! 

Ако искате да следите повече интересни рецепти,може да се присъедините към кулинарната ни Facebook група :


Коментари

Популярни публикации от този блог

Панчета с картофи на фурна

Сиропиран какаов сладкиш

Пълнени чушки с булгур