СВИНСКИ БУТ С КИСЕЛО ЗЕЛЕ И ОРИЗ
СВИНСКИ БУТ С КИСЕЛО ЗЕЛЕ И ОРИЗ НА ФУРНА
ПРОДУКТИ:
✅около 500-600 гр свински бут с кост и кожичка 😋
✅около 700-800 гр кисело зеле/за него ще направя отделен пост как го приготвям
✅1к.ч едрозърнест ориз
✅зехтин/олио
✅ глава кромид лук
✅2-3 скилидки чесън
✅подправки на вкус:
- 5-6 зрънца черен пипер
- 2-3 зрънца бахар
- 1 бр дафинов лист
- червен пипер
- микс подправка за скара/за месцето
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Измивам месото и го обтривам с малко сол и подправка за скара(тя беше по-бързият ми вариант,иначе месото овкусвам с черен и червен пипер,чесън на прах и риган).В загрята мазнина по избор запечатвам месото от всички страни и след това го слагам в тавичка под алуминиево фолио за около час и половина.През това време приготвям зелето.Нарязвам лука и го запържвам в мазнината от месото заедно с чесъна,докато се карамелизират.След това добавям зелето,като го запържвам и него,докато поомекне.Добавям червен пипер и малко по-късно смес от зелева чорба и вода(около 1,5л).Оставям да къкри и пускам дафиновит лист, зрънцата бахар и черен пипер.Дафиновият лист държа десетина минути и го изваждам.След това слагам зелето към месото и оставям за около час още да се готви,като периодично обръщам месото.Около двадесет минути преди да е готово ястието добавям измитият ориз.Имайте в предвид,че оризът поема вода,за това добавете още малко вода ако е необходимо.
Да ви е сладко! ❤
Коментари
Публикуване на коментар