Нахут с булгур,киноа и млечен сос "Фета"
Ако искате да хапнете нещо по-различно на вкус,вкусно и в същото време бързо и лесно за приготвяне,това е вашата рецепта!
Леко ще ви пренеса в една от любимите на повечето от нас, южна съседка,а имено Гърция.
Рецептата е адаптирана от гръцки сайт:
Леко ще ви пренеса в една от любимите на повечето от нас, южна съседка,а имено Гърция.
Рецептата е адаптирана от гръцки сайт:
Тук ще споделя,че аз приготвих ястието с нахут от консерва,по този начин съкратих времето за приготвяне,но по оригинална рецепта е със суров нахут.Ако предпочитате да е суров,накиснете го предварително от вечерта за около 12ч.
Необходими продукти:
300-400 гр.нахут от консерва/или суров
1 голяма глава кромид лук
1 голям морков
2 скилидки чесън
40гр.булгур(грухана пшеница)
40гр.киноа (може да използвате микс с булгур)
1 люта чушка(може и суха,но аз нямах)
1 дафинов лист
1 пръчица канела(аз сложих 1/4ч.л на прах)
прясно млян черен пипер
по 1/4ч.л риган и кориандър
1с.л доматена паста(може и да е пиканта)
олио/или зехтин
За соса:
50-60 гр.фета
2с.л кисело мляко
2с.л прясно мляко/или вода
Начин на приготвяне:
Тъй,като аз използвах консерва нахут,пропуснах предварителната му по-дълга термична обработка.За това в малко мазнина запържвам моркова,чесъна и лука,след като поомекнат добавям нахута,булгура и доматената паста.Наливам около 1,5л.вода и оставям да заври.Когато ястието заври добавям подправките,лютата чушка и дафиновият лист(след около 10-на минути го изваждам).Намалям на по-ниска степен котлона и оставям да ври около 15-20 минути.Накрая добавям киноата,която варя около 10-15мин.Готовото ястие сервирам с млечният сос и поръсвам с магданоз.
Соса приготвих,като блендрирах всичко.Прясното мляко/вадата се добавя,за да разреди евентуално соса,но ако ви е достатъчно рядък,може да намалите количеството.
Да ви е сладко !
Ако искате да следите повече интересни рецепти,може да се присъедините към кулинарната ни Facebook група :
Коментари
Публикуване на коментар