Меломакарона с грис

"Меломакарона"-това са гръцки сиропирани сладки,които са неизменна част от коледната трапеза,но и не само.Толкова са вкусни,че мога да си ги хапвам целогодишно,но предпочитам да им се наслаждавам по Коледа,точно заради това,че аромата им е типичен за Коледа-канела,мед,портокал,ммм идилия,а колко обичам сиропираните сладкиши,не е истина.


    

Необходими продукти:

За сиропа:
500 мл вода
800 гр захар
3 пръчки канела
2-3 бр карамфил
1 портокал
150 мл мед

За тестото:

1 кг брашно
200 гр грис/пшеничен
400 мл пресен сок от портокал/около 4 портокала
400 мл слънчогледово олио
180 мл зехтин
Настъргана кора от 2 портокала
50гр пудра захар
1 ч.л канела
1 ч.л карамфил
1/ч ч.л индийско орехче
1 ч.л сода
200 гр натрошени орехи за поръсване

Първо си приготвям сиропа,за да се охлади напълно.В подходящ съд поставям водата,захарта,канелата,карамфила и портокала разрязан на две.Меда слагам накрая,след като отстраня от котлона,за да не загуби аромата си.Варя сиропа точно 5 минути,след завиране.Оставям за 4 часа да се охлади и чак след това започвам подготовката на тестото.




Преди да изстискам сока,настъргвам кората от два портокала на ситно ренде.
След това в две купи смесвам,в едната течните съставки,в другата сухите.
В първата купа слагам сока,олиото,зехтина,коричките,пудрата захар и подправките.Разбърквам добре,докато се смесят всички съставки.В другата купа слагам пресятото брашно и гриса.Разбърквам добре.





Смесвам сухите с течните съставки,като не бъркам много,около 15 секунди,докато течната смес поеме сухата.Не се бърка много,защото при прекаленото бъркане се отделя мазнината,а това не трябва да става.


Оформям с ръце овални сладки около 30 гр всяка.Поставям върху хартия за печене.Пека в загрята фурна на 190° за около 25-30 мин.или докато порозовеят.



Готовите сладки още,докато са топли слагам в студения сироп и държа около 10-15 мин.не повече,за да не се разпаднат.След това отцеждам и поставям върху поднос или подходящ съд,като поръсвам навсякъде с натрошени орехи.


Рецептата е адаптирана от един известен гръцки кулинар Akis Petretzikis.Един доста добър готвач.


Надявам се да опитате и да дадете своята оценка,за тези уникално вкусни сладки,ухаещи на Коледа.


Весели празници на всички ! 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Панчета с картофи на фурна

Сиропиран какаов сладкиш

Пълнени чушки с булгур